Speltbeschuit pindakaas en frambozen

Speltbeschuit pindakaas en frambozen

Dit ontbijtje is echt heerlijk!

Gezond ontbijt idee: speltbeschuit pindakaas en frambozen. Als extra kan je er banaan, noten en frambozen bij eten. Super gezond en vol met vitamines en mineralen!

ontbijt pindakaas frambozen

Ontbijt pindakaas 

Bij dit ontbijt pindakaas kies je dan wel voor een dun laagje pindakaas. Anders wordt het teveel.

Ontbijt pindakaas: Waar is pindakaas goed voor?

100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.

In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd. Maar er zijn ook soorten pindakaas verkrijgbaar zonder toegevoegd zout en suiker. Die zijn beter voor je gezondheid.

 

Ontbijt pindakaas: Waar zijn noten goed voor?

Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Daarom rekenen we ze in dit advies tot de noten.

Er zijn wel verschillen:

  • Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

 

Ontbijt pindakaas: Waar zijn frambozen goed voor?

Weinig calorieën en boordevol vitamine C

Gezond ontbijt idee: speltbeschuit pindakaas en frambozen

Frambozen bevatten unieke antioxidanten, zogeheten ellagitannines. Deze stof is in 2006 door onderzoekers van de Wageningen Universtiteit ontdekt. Ellagitannines vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien en in sommige geneeskrachtige kruiden. Ze voorkomen dat cellen beschadigen.

Vitamine C

De lekkere rozerode vruchtjes zitten vol vitamine C. Dat heb je nodig voor een goede weerstand en voldoende energie. Daarnaast zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel en gezonde botten, tanden, huid, haar en bloedvaten.

Foliumzuur

Daarnaast zijn frambozen een bron van foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is een onmisbaar voor het lichaam. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen het advies extra foliumzuur te nemen. Het is zeer belangrijk voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind.

Weinig calorieën

Frambozen zitten dus boordevol voedingsstoffen en je kan er rustig een bakje vol van nemen zonder je schuldig te voelen. 100 gram frambozen bevat zo’n 43 kilocalorieën, 7 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op de stoelgang en op het slechte cholesterol in je bloed.

Hoe houd je ze goed?

Frambozen zijn heel kwetsbaar, wees er dus voorzichtig mee. Fruit dat beschadigd is, gaat snel in kwaliteit achteruit. Je hoeft frambozen niet te wassen voor consumptie. Zijn je frambozen toch een beetje vuil? Veeg ze dan met een kwastje schoon. Je kunt ze het beste koel bewaren, uitgespreid op een bord. Ze zijn dan zo’n 1 tot 2 dagen houdbaar.

Invriezen

Wist je dat je frambozen ook kan invriezen? Leg ze op bakpapier, niet op elkaar, en vervolgens in een goed gesloten plastic bakje. Ze zijn dan zo’n 12 maanden houdbaar.

 

Kijk voor nog een heerlijk ontbijt hier: Overnight oats met aardbei, banaan en amandelmelk

 

 

 

bronnen: gezondheidsnet,   Voedingscentrum

 

 

 

 

 

tags: ontbijt pindakaas frambozen, Gezond ontbijt idee: speltbeschuit pindakaas en frambozen, gezond ontbijt, ontbijtje, lekker ontbijtje, snel ontbijt, gezond afvallen, gezond afslanken, gezond, afvallen, afslanken, afvallen 10 kilo, afslanken 10 kilo, hoe kan ik afvallen, hoe kan ik afslanken, 10 kilo afvallen, 10 kilo afslanken, buikvet, buikvet verminderen, minder buikvet, buikvet afvallen, hoe krijg ik een dunnere buik, hoe krijg ik een plattere buik, hoe moet ik afvallen, hoe kan ik afvallen, afslankprogramma coaching, afslankprogramma, afvallen coaching, afvallen personal coaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)