Vochtbalans: drink meer water

Vochtbalans: drink meer water

We functioneren niet op volle capaciteit wanneer we onvoldoende vocht in ons lichaam hebben.

Het Nederlands Voedingscentrum adviseert gemiddeld 1,5 a 2 liter vocht per dag (water, thee, koffie zonder suiker).

Er zijn verschillende manieren om er zeker van te zijn dat jij en je gezin voldoende vocht binnenkrijgen.

Onthoud, voeding levert circa 20 procent water. En fruit en groenten bestaan door hun gewicht voor ongeveer 90 procent uit water.  

Wanneer je vanaf nu je vochtinname gaat bijhouden zul je snel beter gaan functioneren..

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en elke dag krijgen we zo’n 3 liter vocht binnen via ons eten en drinken. Water is dus een essentieel onderdeel van ons leven, maar het belang ervan wordt vaak onderschat. Waarom is water drinken zo belangrijk en hoe kun jij ervoor zorgen dat je voldoende drinkt?

Elke dag verlies je vocht

Het lichaam van vrouwen en ouderen bestaat voor zo’n 60% uit water, het lichaam van mannen uit zo’n 65% water. Elke dag verlaat een grote hoeveelheid vocht het lichaam via de huid (als je zweet), als je naar het toilet gaat maar ook via de ademhaling. Hoeveel vocht je verliest verschilt per persoon, dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht en gewicht maar ook de fysieke inspanning speelt een rol. Om het vocht wat je per dag verliest te compenseren moet je dus voldoende drinken.

 

We hebben ongeveer 1,5 liter water per dag nodig

In normale omstandigheden hebben volwassenen ongeveer 2,5 liter water nodig per dag. We halen ongeveer 1 liter water uit voeding dus dan blijft er nog 1,5 liter over. Een glas water is de beste manier om aan voldoende vocht te komen, dit bevat namelijk geen calorieën, suikers of andere toevoegingen. Maar ook in andere producten vind je vocht zoals thee en fruit.

Het beste is om gezond te drinken en te kiezen voor de dranken die in de Schijf van Vijf staan. Dit zijn water en zwarte en groene thee. Melk, koffie en kruidenthee mogen ook, maar dan in beperkte mate (2 tot 3 kopjes per dag). Dranken met suiker zoals vruchtensap, frisdrank, alcoholische dranken en energiedrank kun je beter niet teveel drinken. Alcohol en koffie drijven bovendien vocht af, waardoor je behoefte naar vocht alleen maar groter wordt.

Weg met afvalstoffen

Water is nodig voor de afvoer van afvalstoffen. De nieren verwijderen namelijk alle afvalstoffen en zuiveren het bloed. Wat overblijft zijn de afvalstoffen die het lichaam via urine verlaten. Water is dus belangrijk voor de nieren en dus ook voor het verwijderen van afvalstoffen.

Je kunt controleren of je voldoende drinkt door te kijken naar de kleur van de urine. Wanneer deze erg donker is, betekent dit dat het vochtpercentage in de urine erg laag is. Een teken dat je te weinig drinkt. Eigenlijk telt hier dat hoe meer je drinkt, hoe lichter je urine wordt. Lees meer over de kleur van je urine.

 

Temperatuur regelen

Het lichaam heeft water nodig om het op temperatuur te houden. Als je het warm hebt, ga je bijvoorbeeld zweten. Dit is een afkoelmechanisme van het lichaam. Als je onvoldoende vocht hebt, kan dit ervoor zorgen dat je niet voldoende kan afkoelen.

 

Helpt de spijsvertering

Alles wat je eet komt in de maag terecht die met behulp van maagzuur alles in kleine deeltjes verandert. De belangrijke voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen in het bloed (dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat) en naar de juiste plaatsen in het lichaam vervoerd. Bovendien hebben vezels die je via de voeding binnenkrijgt vocht nodig om hun werk te doen. Ze binden namelijk het vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter .

Tips. Hoe kun jij meer water drinken?

Water wordt door sommigen gezien als saai en smaakloos en daarom wordt sneller gekozen voor frisdrank of fruitsappen. Zonde, want van water kun je zelf een heel lekker drankje maken. Bijvoorbeeld met verse kruiden en fruit. Wij geven je vast 3 voorbeelden:

  • Met munt en schijfjes citroen
  • Met komkommer, munt en schijfjes limoen
  • Met basilicum, aardbei en citroen

Verder is het ook verstandig om een flesje water bij je te hebben voor onderweg, zodat je voldoende kunt drinken. Ook een flesje met water in je slaapkamer, woonkamer of op je bureau kan helpen om meer te drinken. Kies voor een duurzaam flesje water die je na gebruik kunt afspoelen en hergebruiken zoals een Dopper of een Bidon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)